Przepisy, W kuchni

Burgery wegetariańskie z pieczarkami i szpinakiem

Mała podmiana – burger z pieczarką zamiast mięsa. Jestem skłonna stwierdzić, że jest tak samo smaczny, a może nawet nieco lepszy. To propozycja dla wielbicieli ostrych smaków. Pikantny szpinak z dodatkiem papryczki chilli oraz sos czosnkowy zrównoważony jest łagodniejszym smakiem pieczarki. Burgery możemy wzbogacić o kilka dodatków – plastry pomidora czy też czerwoną cebulę, jednak takie nieco minimalistyczne, podane z rozmarynowymi frytkami prosto z piekarnika również robią wystarczające wrażenie.

Typowo mięsne dania zamienione na wegetariańskie nikogo już nie dziwią w dobie sojowych parówek i kotletów. Uważam, że jest to dobre urozmaicenie, jak i alternatywa dla klasycznego burgera.
 
Dla nieprzekonanych mam potwierdzenie typowych mięsożerców, którzy nie uznają takich niewinnych podmianek – smakowało. Ba! Prosili o dokładkę. 
 
Składniki:
3 porcje
3 bułki
400 g świeżego szpinaku
3 pieczarki o dużych kapeluszach
1/2 papryczki chilli
5-6 ząbków czosnku
1 łyżka majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 jajko
łyżka mąki
oliwa, masło
sól, pieprz
 
Przygotowanie:
Przygotowujemy sos: majonez i jogurt mieszamy z przeciśniętymi przez praskę 2 ząbkami czosnku, doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak myjemy, osuszamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy czosnek pokrojony w plasterki. Po chwili dodajemy pół papryczki chilli, bez pestek, drobno posiekanej. Na patelnię wrzucamy porcjami szpinak, mieszamy aż zwiędnie i trochę się podsmaży. Doprawiamy solą i pieprzem. 
Pieczarki myjemy, obieramy. Odcinamy trzon i kroimy. Przygotowujemy ciasto: jajko mieszamy z łyżką mąki na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem. Zanurzamy całe kapelusze pieczarek oraz pozostałe części. Podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Pieczarki możemy smażyć tylko na patelni lub przełożyć je po chwili do rozgrzanego piekarnika. 
Bułki przecinamy na pół, smarujemy obie połówki masłem. Przykładamy do rozgrzanej patelni i trzymamy do zrumienienia. Na bułki nakładamy szpinak, pieczarkę, polewamy sosem.

3 komentarzy do “Burgery wegetariańskie z pieczarkami i szpinakiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *