Przepisy, W kuchni

Syrop truskawkowy z miętą

Warto wykorzystać sezon truskawkowy, by zrobić mnóstwo przetworów na zimę. Poza klasycznymi dżemami i konfiturami uwielbiam wszelkiego rodzaju syropy.

Zazwyczaj słoiki i butelki pod koniec lata nie mieszczą mi się już w szafce. Wydaje mi się, że zbieranie wszelkich szklanych pojemników i ciągłe przestawianie wypełnionych już buteleczek podchodzi pod jakiegoś rodzaju zaburzenie psychiczne, z pewnością jednak należy do tych pozytywnych rodzajów skrzywień 🙂

Przepis jest prosty i szybki, syrop robi się praktycznie tak samo jak konfiturę – pod koniec jedynie przecierając owoce przez sitko.

SKŁADNIKI:
  • 1 kg truskawek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka wody
  • kilka listków świeżej mięty

PRZYGOTOWANIE:

Truskawki myjemy, obieramy, kroimy na połówki. Zasypujemy je cukrem i podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy wodę. Gotujemy około 10-15 minut. Przecieramy owoce przez sito. Powstały sok przelewamy do wyparzonych butelek lub słoików i dodajemy kilka listków mięty. Zakręcamy i pasteryzujemy około 15-20 minut.
By nie marnować przetartych owoców możemy z powodzeniem wykorzystać do stworzenia deseru. U mnie trafiły one po prostu do porannej owsianki 🙂

3 komentarzy do “Syrop truskawkowy z miętą

  1. Łączę się z Tobą w tych zaburzeniach psychicznych związanych ze zbieraniem wszelkich szklanych naczyń i butelek 🙂 Ja co prawda zbieram do innych celów, ale miejsca to już trochę zajmuje. Sok z truskawek robiłam, ale bez mięty… hmm wypróbuję 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *