Przepisy, W kuchni

Uszka w sosie grzybowo-marchewkowym

Pierogi są jednym z moich ulubionych dań obiadowych. Zazwyczaj robię bardzo dużą ilość i resztę zamrażam, by innego dnia szybciej cieszyć się ich smakiem.

W rodzinie misja robienia pierogów była zawsze rozdzielona pomiędzy wszystkich członków. Moja mama wyrabia ciasto, zawsze pytając: „Czy ja na pewno nie dodawałam nigdy jajka?”, ja i siostra lepimy pierogi, a tata zjada farsz. Także każdy ma ręce pełne roboty! Z pewnością jest to mile spędzony czas i cieszę się, że nadal robimy to wspólnie przed świętami.
Odkryciem okazał się dla mnie kiedyś fakt, by zrobić uszka wystarczy skleić końce pieroga. A wyglądało to na tak skomplikowane 🙂 Mniejsza forma do niektórych dań bardziej pasuje. Tak też było w tej wersji – w sosie grzybowym z marchewkami. Wiadomo, że sos gra tutaj dość istotną rolę, dlatego farsz nie zawiera grzybów, lecz biały ser, ziemniaki i cebulkę, czyli typowe nadzienie „ruskie”.
SKŁADNIKI:
Ciasto:
  • 1 kg mąki pszennej
  • gorąca woda

Farsz:

  • 0,5 kg ziemniaków
  • 300 g białego sera
  • 2 cebule
  • sól i pieprz

Sos:

  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • garść suszonych grzybów
  • śmietana 18%
  • jogurt naturalny
  • gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE:

Przesiewamy mąkę na stolnicę i wyrabiamy dodając stopniowo gorącą wodę, aż do wyrobienia gładkiego ciasta.
Gotujemy ziemniaki. Przeciskamy przez praskę, pozostawiamy do ostygnięcia. Dodajemy rozdrobniony biały ser. Podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulkę, dodajemy do masy, mieszamy. Dodajemy sól i pieprz.
Ciasto wałkujemy i wykrawamy z niego niewielkie koła. Na środek każdego nakładamy łyżeczkę farszu i sklejamy. Gotowe uszka gotujemy w gorącej osolonej wodzie przez kilka minut od momentu wypłynięcia.
Grzyby płuczemy i zalewamy wodą, gotujemy do miękkości.
Marchewkę trzemy na tarce na dużych oczkach. Cebulę kroimy i podsmażamy, dodajemy marchewkę. Gdy cebula się zeszkli a marchewka zmięknie dodajemy śmietanę i jogurt – pół na pół. Dorzucamy grzyby i dusimy kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *