Karmelizowane figi z ricottą i rozmarynem
Już dawno przekonałam się, że gdy wypróbowuje przepis Gordona Ramsaya, mogę być pewna znakomitego efektu, zarówno smakowego, jak i wizualnego. Niebo w gębie – nic dodać, nic ująć. Poza małą zamianą – cukier zastąpiłam miodem. Mogę nie być zbyt obiektywna, ponieważ ocet balsamiczny jest jednym z moich ulubionych dodatków do owoców, jednak w połączeniu z ricottą i rozmarynem robi DUŻE WRAŻENIE. Ten przepis to na pewno nie figa z makiem.
Największą satysfakcję dawało mi polewanie fig w trakcie pieczenia powstałym sosem. Mogę się założyć, że w tym momencie moje oczy nabrały cech spojrzenia szaleńca zapatrującego się na przyszłą ofiarę…
Składniki:
2 świeże figi
gałązka rozmarynu
3 łyżki miodu
3 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki masła
ser ricotta jako dodatek
Przygotowanie:
Figi myjemy i nadziewamy je na gałązki rozmarynu. W rondelku roztapiamy miód, dodajemy masło, ocet balsamiczny oraz kilka listków rozmarynu. Dodajemy figi, smażymy kilka minut polewając je powstałym sosem. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 10 minut. W trakcie polewamy sosem. Podajemy razem z ricottą.
Deser boski 🙂
Słyszałam, że figi są bardzo dobre, jednak sama ich nigdy nie jadłam. Pysznie wygląda :).
Ojoj ale to nusi być pyszne. Uwielbiam figi a twoja propozycja bardzo mnie zaciekawiła. Pozdrawiam cieplutko 🙂
Ojoj ale to nusi być pyszne. Uwielbiam figi a twoja propozycja bardzo mnie zaciekawiła. Pozdrawiam cieplutko 🙂
Ojoj ale to nusi być pyszne. Uwielbiam figi a twoja propozycja bardzo mnie zaciekawiła. Pozdrawiam cieplutko 🙂
Polecam, są pyszne i można podawać je na wiele różnych sposobów – zarówno do deserów jak i do głównych dań 🙂
O matko, połączenie idealne 🙂
Mniam! Nigdy za bardzo nie wiedziałam, co zrobić z figami, a teraz już wiem:)
mniam jak pięknie podane 🙂
bardzo ciekawy pomysł na figi 🙂 muszą być smacznie aromatyczne 🙂