Przepisy, W kuchni

Karmelizowane figi z ricottą i rozmarynem

Już dawno przekonałam się, że gdy wypróbowuje przepis Gordona Ramsaya, mogę być pewna znakomitego efektu, zarówno smakowego, jak i wizualnego. Niebo w gębie – nic dodać, nic ująć. Poza małą zamianą – cukier zastąpiłam miodem. Mogę nie być zbyt obiektywna, ponieważ ocet balsamiczny jest jednym z moich ulubionych dodatków do owoców, jednak w połączeniu z ricottą i rozmarynem robi DUŻE WRAŻENIE. Ten przepis to na pewno nie figa z makiem.

Największą satysfakcję dawało mi polewanie fig w trakcie pieczenia powstałym sosem. Mogę się założyć, że w tym momencie moje oczy nabrały cech spojrzenia szaleńca zapatrującego się na przyszłą ofiarę…
 
Składniki:
2 świeże figi
gałązka rozmarynu
3 łyżki miodu
3 łyżki octu balsamicznego
2 łyżki masła
ser ricotta jako dodatek
 
Przygotowanie:
Figi myjemy i nadziewamy je na gałązki rozmarynu. W rondelku roztapiamy miód, dodajemy masło, ocet balsamiczny oraz kilka listków rozmarynu. Dodajemy figi, smażymy kilka minut polewając je powstałym sosem. Przekładamy do żaroodpornego naczynia, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni na 10 minut. W trakcie polewamy sosem. Podajemy razem z ricottą.

10 komentarzy do “Karmelizowane figi z ricottą i rozmarynem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.