Przepisy, W kuchni

Knedle z truskawkami

Oto smak czerwca – truskawki. Jak dla mnie jedyną poprawną formą jedzenia truskawek jest ich wcześniejsze zgniecenie, wyjątek stanowią knedle nimi nadziewane. To takie domowe, proste danie, kojarzące się z wiejskim popołudniem.

Tym razem w wersji kluskowej, z masłem i cukrem, ewentualnie śmietaną. Zamiast truskawek możemy użyć innych owoców lub sera białego.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • jedno jajko
  • truskawki

PRZYGOTOWANIE:

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać jajko i mąkę w stosunku do ziemniaków 1:4. Wyrobić ciasto. Formować na dłoni placuszki, do środka włożyć owoc, formować kulę. Wrzucać do wrzątku, gotować od chwili wypłynięcia około 3 minut. Podawać z masłem lub śmietaną i cukrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.