Budyniowe ciasto z truskawkami
Kolejny pomysł na wykorzystanie czerwcowych owoców. Ciasto nie jest mocno słodkie, składa się z czterech warstw – kakaowego spodu, czekoladowego budyniu, pysznych truskawek i tego co najlepsze, czyli kruszonki 🙂 Dla mnie, a podejrzewam, że też dla większości z was, połączenie truskawek i czekolady jest idealnym smakiem. Lekka kwaskowatość owoców przełamuje dominującą słodycz, tworząc ciekawą kompozycję, której długo nie zapomnimy.
SKŁADNIKI:
- 2,5 szklanki mąki
- 1/3 szklanki gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g masła
- 2 jajka
- 1/2 – 1 szklanki cukru
- 3 łyżki jogurtu
- budyń czekoladowy
- 2 szklanki mleka
- truskawki
- gorzka czekolada
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy zimne masło i rozdrabniamy je z mąką. Dodajemy jajka, jogurt, cukier i kakao, zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części – jedna na spód, druga na kruszonkę. Drugą część zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki.
Blaszkę o wymiarach 25×30 cm smarujemy tłuszczem, wykładamy ciasto wychodząc na boczne ścianki. Podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 10 minut.
Przygotowujemy budyń wg przepisu na opakowaniu, zazwyczaj należy podgrzać 1,5 szklanki mleka, rozmieszać budyń w pół szklanki mleka. Po zagotowaniu wlać rozmieszany proszek, ciągle mieszając. Gotować jeszcze przez 1 minutę od zagotowania.
Wykładamy budyń na lekko ostudzone ciasto. Układamy warstwę umytych i pokrojonych truskawek. Kruszymy lub trzemy na tarce ciasto wyjęte z zamrażalnika.
Pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu można je polać stopioną gorzką czekoladą lub obsypać cukrem pudrem.
Ciasto najlepiej prezentuje się po wystudzeniu i spędzeniu kilku godzin w lodówce, robi się bardziej zwarte. Jednak smak pozostaje ten sam 🙂
wygląda smakowicie 🙂 czy jogurt to dajemy naturalny? może się skusze i wypróbuje przepis bo uwielbiam kakaowe ciasta z kruszonką tylko pomyślę nad innymi owocami niż truskawki 🙂
Tak, jogurt naturalny. Podejrzewam, że ciasto z innymi owocami również będzie świetnym połączeniem 🙂
zrobiłam z wiśniami wyszło pycha 🙂 super przepis 🙂 pozdrawiam