Przepisy, W kuchni

Dżem truskawkowy

Najprostszy sposób na przetworzenie owoców sezonowych – zrobić z nich dżem! Po pewnym czasie zajęcie to wciąga tak, że ma się ochotę przerobić nawet młode ziemniaki.

Jest to podstawowy przepis znaleziony w starej książce kucharskiej. Zmniejszyłam jednak ilość cukru, ponieważ owoce same w sobie były wystarczająco słodkie. Przypomina bardziej konfiturę, ze względu na brak dodatku cukru żelującego, jednak po ostygnięciu jest on wystarczająco gęsty.
Z tej porcji wychodzi około trzech słoików po 400 ml.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg truskawek
  • 250 g cukru
  • 1/2 szkl. wody

PRZYGOTOWANIE:
Truskawki umyć, obrać, podgrzewać w rondlu. Gdy zaczną puszczać sok, dodać cukier. Mieszać i gotować na małym ogniu. Gdy lekko zgęstnieje przekładać do czystych wyparzonych słoików.

Pasteryzować około 15-30 minut.

Etykiety do pobrania 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.