Rabarbar pod słodką kruszonką
Uwielbiam początek lata za rozmaitość owoców i warzyw, które są w tym okresie zbierane. Jednym z nich jest rabarbar. W dzieciństwie zajadałam się lekko kwaśnymi drożdżówkami i ciastami ucieranymi, teraz próbuję go w nieco innych formach.
Wszelkie owoce pod kruszonką są świetnym deserem. Najlepiej, gdy są podane na ciepło z lodami. Ta wersja jest dla mnie ideałem, ponieważ uwielbiam kontrast kwaśnego rabarbaru i słodkiej kruszonki.
SKŁADNIKI:
dla 2 osób
- 3 łodygi rabarbaru
- cukier
- szklanka mąki pszennej
- pół kostki masła
PRZYGOTOWANIE:
Rabarbar myjemy i obieramy, kroimy na mniejsze części. Naczynia żaroodporne smarujemy masłem, wypełniamy rabarbarem. Posypujemy cukrem, około łyżki na jedno naczynie.
Robimy kruszonkę – zimne masło rozcieramy z mąką i cukrem. Posypujemy rabarbar. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.