Przepisy, W kuchni

Razowe pancakes z truskawkami

Smażenie naleśników – dla niektórych być może jest nudne i wymagające czasu, jednak ja po prostu uwielbiam to robić. Nieskromnie stwierdzę, że kiedyś mogłabym być nazywana mistrzem naleśników, gdyby nie fakt, że nie potrafię ich obracać w powietrzu 🙂

Tym razem przepis na ich amerykańską wersję, jednak nieco zdrowszą – z zastąpieniem części mąki razową. Ich struktura nie różni się mocno od klasycznych pancakes, jedynie dodatek truskawek nieco ją zmienia. Jednak czego się nie robi dla tych owoców, prawda?

SKŁADNIKI:
dla 2-3 osób

  • pół szklanki mąki pszennej
  • pół szklanki mąki razowej żytniej
  • pół szklanki wody
  • pół szklanki mleka
  • 1 jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżka cukru
  • szczypta soli
  • garść pokrojonych truskawek

PRZYGOTOWANIE:

Przesiać mąkę, połączyć ją z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i solą. Roztrzepać jajko, dodać do niego wodę i mleko. Stopniowo dodawać suche składniki, do uzyskania odpowiedniej konsystencji, w razie potrzeby dodać więcej wody. Odstawić gotowe ciasto na minimum 30 minut.
Następnie dodać pokrojone truskawki i smażyć niewielkie placki na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Przewracać na drugą stronę, gdy na powierzchni naleśnika pojawią się pęcherzyki powietrza.

Idealne na śniadanie – warto wymieszać ciasto wieczorem i wstawić do lodówki na noc, a rano nie będziemy musieli długo czekać na posiłek 🙂

1 komentarz do “Razowe pancakes z truskawkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.