Tarta pomidorowa
Pyszna, letnia tarta, która jest zmodyfikowaną wersją ciasta z programu „Pascal po polsku”. Po obejrzeniu kilku odcinków przekonałam się, że wbrew powszechnemu przekonaniu kucharz ten nie rozdrabnia blenderem wszystkiego co popadnie 🙂 Najbardziej spodobał mi się pomysł dodania do farszu musztardy… i w sumie tylko tyle pozostało z oryginalnego przepisu. Słodką śmietankę i jajka zamieniłam na śmietanę 18% oraz biały ser. Dodałam więcej bazylii, bo uwielbiam jej bogaty aromat. Tarta wyszła wyśmienita, ale brakuje mi w niej innego rodzaju pomidorów – polecam zamienić te zwykłe na kilka różnych odmian.
Nawet przetworzone pomidory są bardzo zdrowe – już surowe zawierają duże ilości potasu i witaminy C, jednak po podgrzaniu wzrasta w nich stężenie likopenu, potężnego przeciwutleniacza. Możemy więc zaszaleć! Domowe ketchupy, przeciery, sosy i zupy – wybór jest wielki.
Osobiście uważam, że te po obróbce smakują o wiele lepiej, jednak nie wyobrażam sobie lata bez zerwanych prosto z krzaka, czerwonych, świeżych i pachnących pomidorów 🙂
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 100 g masła
- łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- odrobina wody
Farsz:
- 3 pomidory
- szklanka śmietany 18%
- 100 g białego sera
- 2 łyżki startego żółtego sera
- garść świeżej bazylii
- 2 łyżki musztardy
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
PRZYGOTOWANIE:
Pomidory myjemy i kroimy w plastry, układamy na kratce i posypujemy solą.
Mieszamy śmietanę, rozdrobniony biały i żółty ser. Doprawiamy: dodajemy pokrojoną bazylię, musztardę, sól, pieprz i gałkę.
Ciasto wyciągamy z lodówki i wykładamy nim formę do tarty i nakłuwamy je widelcem. Smarujemy spód musztardą i wykładamy farsz. Na wierzchu układamy równo osuszone papierowym ręcznikiem pomidory.
Pieczemy w 200 stopniach przez 30 minut.