Ryż kokosowy z mango i kurczakiem
…czyli historia o tym, jak przemienić deser w danie główne.
Przepis pochodzi z promocyjnej gazetki Biedronki. Jako, że ostatnio intryguje mnie „kuchnia niecodzienna” stosowana częściej niż na wyjątkowe okazje, długo nie zastanawiałam się nad wypróbowaniem tej kokosowej przyjemności. By danie było bardziej sycące, wystarczyło dodać kilka kawałków przygotowanego wcześniej kurczaka.
To danie jednak nie wyróżniałoby się niczym szczególnym, gdyby nie jeden składnik – pierwsze skrzypce gra tutaj MANGO. Jest słodkie, soczyste i wręcz nieprzyzwoicie żółte. Może zaspokoić naszą dziką ochotę na słoneczne smaki i kolory. Zapewniam, że nacieszymy zarówno nasze oczy, jak i kubki smakowe.
Owoc ten sam w sobie jest dla mnie zbyt słodki – jednak w tym wydaniu idealnie gra z delikatnym, kokosowym ryżem i kurczakiem.
Składniki:
1 puszka mleka kokosowego
1 kawałek świeżego imbiru
1 łyżka cukru
4 saszetki ryżu jaśminowego
2 ugotowane wcześniej udka kurczaka
2 łyżki wiórków kokosowych
2 mango
świeża mięta
sól, pieprz, ew. chilli
Przygotowanie:
Do garnka przelewamy mleko kokosowe, zagotowujemy je z obranym i pokrojonym imbirem, cukrem i przyprawami. Ryż zalewamy zimną wodą i gotujemy około 10 minut, następnie dodajemy go do mleka. Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni, mieszamy z ryżem. Dodajemy pokrojone kawałki kurczaka. Ostudzony ryż (doskonale smakuje na zimno!) nakładamy na talerze, na wierzch wykładamy kawałki pokrojonego mango i posypujemy świeżą miętą.
Było pyszne..:)
Wygląda pysznie, być może kiedyś spróbuję 😉
Aż chce się zjeść. Piękne, subtelne zdjęcia. Pozdrawiam cieplutko 🙂
Polecam! 🙂
Dziękuję 🙂