Dżem truskawkowy
Najprostszy sposób na przetworzenie owoców sezonowych – zrobić z nich dżem! Po pewnym czasie zajęcie to wciąga tak, że ma się ochotę przerobić nawet młode ziemniaki.
Jest to podstawowy przepis znaleziony w starej książce kucharskiej. Zmniejszyłam jednak ilość cukru, ponieważ owoce same w sobie były wystarczająco słodkie. Przypomina bardziej konfiturę, ze względu na brak dodatku cukru żelującego, jednak po ostygnięciu jest on wystarczająco gęsty.
Z tej porcji wychodzi około trzech słoików po 400 ml.
SKŁADNIKI:
- 1 kg truskawek
- 250 g cukru
- 1/2 szkl. wody
PRZYGOTOWANIE:
Truskawki umyć, obrać, podgrzewać w rondlu. Gdy zaczną puszczać sok, dodać cukier. Mieszać i gotować na małym ogniu. Gdy lekko zgęstnieje przekładać do czystych wyparzonych słoików.
Pasteryzować około 15-30 minut.