Razowe pancakes z truskawkami
Smażenie naleśników – dla niektórych być może jest nudne i wymagające czasu, jednak ja po prostu uwielbiam to robić. Nieskromnie stwierdzę, że kiedyś mogłabym być nazywana mistrzem naleśników, gdyby nie fakt, że nie potrafię ich obracać w powietrzu 🙂
Tym razem przepis na ich amerykańską wersję, jednak nieco zdrowszą – z zastąpieniem części mąki razową. Ich struktura nie różni się mocno od klasycznych pancakes, jedynie dodatek truskawek nieco ją zmienia. Jednak czego się nie robi dla tych owoców, prawda?
SKŁADNIKI:
dla 2-3 osób
- pół szklanki mąki pszennej
- pół szklanki mąki razowej żytniej
- pół szklanki wody
- pół szklanki mleka
- 1 jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżka cukru
- szczypta soli
- garść pokrojonych truskawek
PRZYGOTOWANIE:
Przesiać mąkę, połączyć ją z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem i solą. Roztrzepać jajko, dodać do niego wodę i mleko. Stopniowo dodawać suche składniki, do uzyskania odpowiedniej konsystencji, w razie potrzeby dodać więcej wody. Odstawić gotowe ciasto na minimum 30 minut.
Następnie dodać pokrojone truskawki i smażyć niewielkie placki na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu. Przewracać na drugą stronę, gdy na powierzchni naleśnika pojawią się pęcherzyki powietrza.
Idealne na śniadanie – warto wymieszać ciasto wieczorem i wstawić do lodówki na noc, a rano nie będziemy musieli długo czekać na posiłek 🙂
Wygląda apetycznie 🙂
truskawkowa-fiesta.blogspot.com