Pomidorowy sos słodko-kwaśny
Pomidorów w tym roku mamy pod dostatkiem – jest to doskonała okazja, by przygotować z nich doskonałe przetwory na zimę. Ten sos to pomysł na szybkie danie w dzień, gdy zmęczeni chłodem na dworze będziemy chcieli tylko szybko coś upichcić i schować się pod kołdrę.
Pomyślcie sobie – otwieracie słoik pełny zapachu soczystych pomidorów oraz bazylii, podgrzewacie sos i wrzucacie do niego świeżo ugotowany makaron. I już mamy lato w pełni na naszym talerzu!
SKŁADNIKI:
- 2,5 kg pomidorów malinówek
- 2 marchewki
- 3 cebule
- 2 łyżki oliwy
- kilka łodyg selera
- pieprz, sól, cukier, szczypta chilli
- 2 łyżki octu
- garść świeżej bazylii
PRZYGOTOWANIE:
Pomidory myjemy, kroimy w ćwiartki. Podgrzewamy w dużym rondlu do momentu rozpadnięcia się miąższu. Masę rozdrabniamy blenderem, przecieramy przez sito, by pozbyć się skórek i pestek. Pomidory nadal podgrzewamy, doprawiamy solą, cukrem, chilli i pieprzem.
Cebule i marchewki kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie. Gdy całość zmięknie i przyrumieni się, dodajemy pokrojone łodygi selera. Całość mieszamy i dodajemy do pomidorów.
Sos gotujemy przez kilka minut, doprawiamy octem i bazylią.
Gorący od razu mieszamy z makaronem lub przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy kilka minut.
Wpis bierze udział w akcji:
Taki domowy smakuje najlepiej. Zapraszam Cię do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2015 🙂