Przepisy, W kuchni

Sałatka z arbuzem, fetą i siemieniem lnianym

Słodycz i soczystość arbuza połączona z intensywnie słonym serem feta – brzmi kusząco? Jeśli nie, to zachęcam dalej: chrupiąca, różnokolorowa sałata, na dodatek w dobrej cenie – nie bądźmy snobami, takie gotowe miksy sałat naprawdę się opłacają. I jeszcze jeden dodatek – prażone siemię lniane z solą. Wszystko to doprawione oliwą i świeżo zmielonym pieprzem.

Jest to dowód na to, jak słodki owoc potrafi odmienić danie, które wydawałoby się bardzo klasyczne. A odrobina koloru na pewno nie zaszkodzi żadnej sałatce!
Składniki:

cząstka arbuza
mieszanka dowolnych sałat
ser feta (250 g)
garść siemienia lnianego
oliwa
sól, pieprz

Przygotowanie:
Owoc i ser kroimy w kostkę. Mieszamy w misce razem z sałatą. Siemię lniane podprażamy na suchej patelni, mieszamy z solą i rozdrabniamy (świetny dodatek do kanapek!). Dodajemy do sałatki, polewamy oliwą i doprawiamy.

1 komentarz do “Sałatka z arbuzem, fetą i siemieniem lnianym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.