Przepisy, W kuchni

Muffiny dyniowe z białą czekoladą

Nadszedł już ten piękny czas – czas wypieków typowo jesiennych. Czasem mam wrażenie, że cały rok czekam na spadające liście i pierwsze przymrozki. Czuję wtedy, jak bardzo ta pora jest dla mnie inspirująca – praktycznie w każdej dziedzinie. A najbardziej widoczna jest ona w kuchni.

Pachnące muffinki są idealne na chłodne wieczory, do podania razem z aromatyczną kawą z mlekiem i cynamonem. Chrupiąca skorupka na zewnątrz, wnętrze miękkie i wilgotne – to właśnie one. Ciasto wypełnione jest kawałkami rozpływającej się pod wpływem ciepła czekolady, gdzieniegdzie znajdą się również kawałki dyni, które uciekły przed ostrymi nożami rozdrabniacza.
Konieczny w tym przepisie jest dodatek przypraw korzennych. Bez nich nie wyobrażam sobie wypieków dyniowych – ich magia gdzieś się wtedy ulatnia…
Składniki:
na 12 muffinek
 
2 szklanki mąki
1/3 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
2 jajka
1/2 szklanki oleju
2 łyżki jogurtu
1 szklanka rozdrobnionej i osączonej z nadmiaru wody dyni
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki przyprawy korzennej
tabliczka białej czekolady
 
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek, sodę, sól i cukier. Wbijamy jajka, wlewamy olej i dokładnie mieszamy. Dodajemy rozdrobnioną wcześniej dynię. Jeśli masa wyjdzie zbyt sucha, dokładamy 2 łyżki jogurtu. Na końcu dodajemy przyprawy oraz pokrojoną na małe kawałki białą czekoladę.
Przekładamy masę do nasmarowanej tłuszczem formy na muffiny i pieczemy 30 min w temperaturze 180 stopni.

5 komentarzy do “Muffiny dyniowe z białą czekoladą

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.