Przepisy, W kuchni

Kolacja w wielu barwach

Mam nadzieję, że wszyscy dobrze wiecie, iż nie potrzeba mieć specjalnej okazji do kolacji – wielkiej wyżerki. Spotkanie w weekend, parę ciekawych pomysłów na główny motyw, kilka wyjątkowych składników i dobry humor, tyle wystarczy!

 
Jaka impreza, taki alkohol. Tym razem odpowiednie okazały się shoty z blue curacao. Dlaczego? Bo naszym głównym motywem była pełnia kolorów – a Kamikadze są jaskrawo niebieskie! Aż szkoda pić… Spokojnie, żartuję! Cechą charakterystyczną tych małych dawek alkoholu jest fakt, że nie zdążymy w pełni zastanowić się nad ich nazwą (Kamikadze?). A gdy już domyślimy się, co to może oznaczać, z reguły jest już za późno.
A cóż to za wyżerka bez deseru? Taka pomarańczowa słodycz na pewno nikomu nie zaszkodzi. Mięciutkie, pachnące, z kontrastującą białą warstwą na wierzchu – bohaterem tego nieprzesadzonego opisu jest ciasto marchewkowe. Jest szybkie i proste, bardzo uniwersalne – to jeden z moich ulubionych przepisów. Na wielu rzeczach mogłam się zawieść, ale nigdy na tym cieście! Choćbym próbowała nie wiem jak wymyślnych deserów, to marchewkowy wypiek ma zapewnione stałe miejsce w moim sercu.
Wiola stworzyła świetne kebaby – dodatek czerwonej fasoli z puszki naprawdę mnie zaintrygował. Urozmaica mięso, jest świetnym (lecz nie pustym) „wypełniaczem”. Ale nie ma kebabów bez odpowiednich sosów i dodatków. Karmelizowana czerwona cebula, klasyczny sos czosnkowy (nigdy nie zawodzi), stopiony ser z dodatkami – tak, tak, TAK! Od siebie dodałam zrobiony wcześniej chutney jabłkowy z chilli, kurkumą i daktylami. Jest to specyficzny, słodki smak, który jednak doskonale pasował do kebabów i cebulki. Sałatka z kaszy kuskus doskonale komponowała się z resztą dań, nie wychodząc na pierwszy plan, lecz idealnie uzupełniając je nutą cytrusów – jakby flirtując z wspomnianymi wcześniej shotami.
Cóż tu więcej opowiadać – trzeba rozpocząć ucztę!
 
KAMIKADZE

Składniki:
3 porcje

50 ml wódki
50 ml blue curacao
50 ml soku z cytryny

Przygotowanie:
Mocno schłodzone składniki mieszamy w shakerze i rozlewamy do kieliszków. 
Opcjonalnie dodajemy pokruszony lód.


CIASTO MARCHEWKOWE

Składniki:
mała keksówka

2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki oleju
2 szklanki startej marchewki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
cynamon, gałka muszkatołowa
szczypta soli
niewielkie jabłko
kremowy serek

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do miski, mieszamy z proszkiem do pieczenia i cukrem. Wlewamy olej, wbijamy jajka, dodajemy startą na dużych oczkach marchewkę. Dodajemy sól oraz przyprawy (po ok. jednej łyżeczce). Jabłko obieramy i kroimy w kostkę, mieszamy z ciastem. Masę wykładamy do natłuszczonej formy i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Po ostudzeniu na wierzchu ciasta rozsmarowujemy kremowy serek o naturalnym smaku.

CHUTNEY JABŁKOWY

Składniki:
400 g jabłek
pół łyżeczki kurkumy
szczypta chilli
1-2 łyżki octu winnego
kilka pokrojonych daktyli

Przygotowanie:
Jabłka obieramy i kroimy, dusimy na ogniu do momentu, gdy część owoców się rozpadnie. Dodajemy przyprawy, ocet oraz pokrojone na niewielkie kawałki daktyle. Gotujemy do połączenia się smaków. Chutney można zachować na zimę – przełożyć do słoików i pasteryzować.

 

5 komentarzy do “Kolacja w wielu barwach

  1. Piszę się na taką kolację. W ogóle jak jem, to lubię różnorodność smakowo i wizualnie. Twoja uczta super:) A myślisz, że to ciasto marchewkowe by wyszło dobre bez jabłka?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *