Przepisy, W kuchni

Ciasteczkowe szaleństwo

Obowiązkowym dopełnieniem świątecznych dań zawsze są ciastka. Pierniki piernikami, potrzeba nam także innej słodyczy 🙂 Oto dwa przepisy na pyszne ciasteczka, idealne na całą chłodną porę roku. Na nutę zimową, bo z dodatkiem imbiru i w kształcie gwiazdek. Warto nieco urozmaicić przepis i posypać je drobnym cukrem, który nada ciastkom tego wyjątkowego błysku. W oryginalnym przepisie występuje imbir w proszku, ja dodałam świeży – nie mogłam się oprzeć, ma tak intensywny zapach.. By były jeszcze bardziej, warto dodać jeszcze odrobinę tego sproszkowanego.

O czekoladzie i kakao można pisać poematy, jednak zazwyczaj mówi ona sama za siebie. W czekoladowych ciasteczkach urzeka ich dekoracja – malutkie, kolorowe kuleczki, które przypominają rzucającą się w oczy wystawę amerykańskiego sklepu z zabawkami tuż przed świętami (czyli jakoś.. w październiku?).
Obydwa przepisy pochodzą z książki „Nigella świątecznie”, Nigelli Lawson. 
IMBIROWE GWIAZDKI
 
Składniki:
około 25 ciastek
 
90 g miękkiego masła
100 g cukru
1 jajko
kawałek startego świeżego imbiru
200 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
 
Przygotowanie:
Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę. Dodajemy jajko, starty imbir, mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wszystko razem miksujemy do połączenia składników. Chwilę zagniatamy, owijamy folią i wsadzamy do lodówki lub zamrażarki na 30 minut. Ciasto wałkujemy na podsypanym mąką blacie, rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. Następnie wycinamy ciastka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy około 12 minut w temperaturze 180 stopni. 
Po upieczeniu zostawiamy ciastka do ostygnięcia na kratce.
 
CIASTECZKA CZEKOLADOWE
 
Składniki:
około 24 ciastek
 
250 g miękkiego masła
150 g cukru
40 g kakao
300 g mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Przybranie:
2 łyżki kakao
175 g cukru pudru
60 ml wrzątku
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
kolorowa posypka
 
Przygotowanie:
Ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Dodajemy kakao, mąkę, sodę i proszek do pieczenia, wszystko razem mieszamy. Urywamy kawałki ciastka wielkości orzecha włoskiego, formujemy w kulkę i spłaszczamy. Układamy w odstępach na blasze. Każdą partię ciastek pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. 
Robimy przybranie: mieszamy kakao, cukier puder, wrzątek i ekstrakt waniliowy w rondlu na małym ogniu. Mieszamy, aż składniki połączą się w jednolitą masę. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 10 minut. Ostygnięte ciastka polewamy glazurą i dekorujemy posypką. 

2 komentarzy do “Ciasteczkowe szaleństwo

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *