Tartaletki jabłkowe na orzechowym spodzie
Połączenie jabłek, orzechów włoskich i domowego miodu z mniszka lekarskiego. Przepis znajdziecie tutaj, obowiązkowo do zrobienia w następnym sezonie! Można go zastąpić innym, jednak ja wybrałam ten ze względu na specyficzny aromat pasujący do całości. A poza tym, trzeba naruszyć niektóre schowane głęboko w szafce letnie zapasy 🙂
Cała magia orzechowego spodu polega na zamienieniu części mąki zmielonymi orzechami. Tartaletki robi się szybko i prosto, w sam raz do popołudniowej kawy. Jedyną wymagającą cierpliwości czynnością jest uwolnienie orzechów ze skorupek.. Chyba, że pójdziemy na łatwiznę i kupimy te od razu obrane 🙂
![Tartaletki jabłkowe na orzechowym spodzie](https://2.bp.blogspot.com/-UOXmBXfJMgw/Vr36GKAZ30I/AAAAAAAABNI/pMShyX6AWlI/s1600/4.jpg)
Składniki:
15 tartaletek
Ciasto:
10 dag mąki
szklanka zmielonych orzechów włoskich
pół kostki masła
1/3 szklanki cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
3-4 niewielkie jabłka
miód z mniszka lekarskiego
Przygotowanie:
Masło ucieramy z cukrem i jajkiem. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, orzechy i zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki. Jabłka kroimy na cienkie plasterki. Foremki smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Podpiekamy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Na spodach układamy kilka plasterków jabłek, polewamy miodem. Ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut.
![Tartaletki jabłkowe na orzechowym spodzie](https://4.bp.blogspot.com/-wbG4LkYtT8o/Vr36FQOLuwI/AAAAAAAABNA/4VntiDd76Sg/s1600/1.jpg)
![Tartaletki jabłkowe na orzechowym spodzie](https://1.bp.blogspot.com/-gwjFoRJm6zQ/Vr36FJ1q8RI/AAAAAAAABM8/oBK1FHOV0-Y/s1600/2.jpg)
![Tartaletki jabłkowe na orzechowym spodzie](https://4.bp.blogspot.com/-yWXyjLPS390/Vr36FWh6QZI/AAAAAAAABNE/quroYW1-KTo/s1600/3.jpg)
![Tartaletki jabłkowe na orzechowym spodzie](https://1.bp.blogspot.com/-CUTrl1LQUXY/Vr36GVQwIqI/AAAAAAAABNM/pPF8jVlwhv4/s1600/5.jpg)
![Tartaletki jabłkowe na orzechowym spodzie](https://4.bp.blogspot.com/-gmqiXCU7lPI/Vr36GqXu5UI/AAAAAAAABNQ/5WpQvB5WQnA/s1600/6.jpg)
Cudne! Teraz jabłka są przepyszne i trzeba z nich korzystać ile wlezie 🙂
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Spróbuję je zrobić, bo narobiłaś mi smaku tą foto sesją:))
Polecam! 🙂
W szczególności do wszelkich wypieków 🙂
Cudownie wyglądają te tarteletki :).