Pomidorowa marynata do mięs na grilla
Pogoda ostatnio nam dopisuje – jest wprost idealna na ogniska i urządzanie grilla. Pamiętajcie, że takie okazje to nie tylko same mięsa i kiełbasy. Świetne są też wszelkiego rodzaju warzywne szaszłyki oraz podgrzane owoce, najlepiej z odrobiną zimnego, miętowego jogurtu.
Jednak nie oszukujmy się, większość marzy o pysznej, dobrze wypieczonej karkówce 🙂 Stąd też przepis na uniwersalną, pomidorową marynatę. Pasuje ona zarówno do mięs jak i warzyw, a po podgrzaniu może pełnić funkcję bogatego sosu.
SKŁADNIKI:
- pomidor
- cebula
- pół główki czosnku
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki oleju
- łyżka słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżki ketchupu
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Pomidora i cebulę kroimy, dodajemy obrany czosnek. Dodajemy resztę składników i miksujemy na gładką masę.
Mięso i marynatę mieszamy i pozostawiamy na noc w lodówce.