Przepisy, W kuchni

Pomidorowa marynata do mięs na grilla

Pogoda ostatnio nam dopisuje – jest wprost idealna na ogniska i urządzanie grilla. Pamiętajcie, że takie okazje to nie tylko same mięsa i kiełbasy. Świetne są też wszelkiego rodzaju warzywne szaszłyki oraz podgrzane owoce, najlepiej z odrobiną zimnego, miętowego jogurtu.

Jednak nie oszukujmy się, większość marzy o pysznej, dobrze wypieczonej karkówce 🙂 Stąd też przepis na uniwersalną, pomidorową marynatę. Pasuje ona zarówno do mięs jak i warzyw, a po podgrzaniu może pełnić funkcję bogatego sosu.

SKŁADNIKI:

  • pomidor
  • cebula
  • pół główki czosnku
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki ketchupu
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:
Pomidora i cebulę kroimy, dodajemy obrany czosnek. Dodajemy resztę składników i miksujemy na gładką masę.
Mięso i marynatę mieszamy i pozostawiamy na noc w lodówce.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.