Przepisy, W kuchni

Drożdżowe bułeczki z czereśniami

Oto sposób na udany poranek – puszyste drożdżowe bułeczki z dodatkiem słodkich czereśni i kruszonką.
Najlepsza część to możliwość oderwania bułeczki od reszty. Nie mam pojęcia co, ale jest w tym coś niesamowicie przyjemnego…

SKŁADNIKI:

  • 1/2 kg mąki pszennej + 2 łyżki na kruszonkę
  • 30 g świeżych drożdży
  • 3 łyżki cukru + 2 łyżki na kruszonkę
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki masła + łyżka na kruszonkę
  • szczypta soli
  • szklanka czereśni

PRZYGOTOWANIE:
Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem i zalewamy letnim mlekiem, pozostawiamy na kilka minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, dwa jajka i roztopione masło, dokładnie wyrabiamy. Dodajemy rozczyn drożdżowy i wyrabiamy przez kilka minut gładkie, elastyczne ciasto. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Czereśnie myjemy i drylujemy.
Ciasto jeszcze raz wyrabiamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy tłuszczem. Urywamy po kawałku ciasta, dodajemy kilka owoców i formujemy kulki. Układamy blisko siebie w formie. Pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Robimy kruszonkę: masło rozcieramy palcami z mąką i cukrem. Posypujemy bułki.
Pieczemy 35 minut w temperaturze 180 stopni.

1 komentarz do “Drożdżowe bułeczki z czereśniami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.