Przepisy, W kuchni

Tarta truskawkowa z budyniem

Tarty są bardzo wdzięcznym ciastem – można je podawać na słodko i słono, z samymi owocami, lub warstwowo. Uwielbiam w nich łączyć kilka smaków, każdy cienki poziom inny.

W tej pojawia się klasyczne kruche ciasto, później kremowy, mleczny budyń i na końcu warstwa mocno słodkich truskawek. Te trzy składniki w połączeniu ze świeżo zaparzoną kawą i dobrym towarzystwem zapewnią nam miłe popołudnie 🙂

SKŁADNIKI:
Ciasto:

  • szklanka mąki pszennej
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • budyń śmietankowy
  • szklanka mleka
  • truskawki

PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone schłodzone masło i posiekać nożem, by połączyło się z mąką. Dodać cukier, sól i jedno jako. Szybko wyrobić ciasto, owinąć w folię i schłodzić w lodówce.
Wyłożyć posmarowaną masłem formę przygotowanym ciastem, przykryć papierem do pieczenia i przysypać czymś cięższym, np. grochem. Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Przygotować budyń wg przepisu na opakowaniu, wyłożyć na ostudzone ciasto. Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić, ułożyć równo na cieście. Schłodzić w lodówce i podawać.

5 komentarzy do “Tarta truskawkowa z budyniem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *