Tarta truskawkowa z budyniem
Tarty są bardzo wdzięcznym ciastem – można je podawać na słodko i słono, z samymi owocami, lub warstwowo. Uwielbiam w nich łączyć kilka smaków, każdy cienki poziom inny.
W tej pojawia się klasyczne kruche ciasto, później kremowy, mleczny budyń i na końcu warstwa mocno słodkich truskawek. Te trzy składniki w połączeniu ze świeżo zaparzoną kawą i dobrym towarzystwem zapewnią nam miłe popołudnie 🙂
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- szklanka mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru
- szczypta soli
Nadzienie:
- budyń śmietankowy
- szklanka mleka
- truskawki
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać pokrojone schłodzone masło i posiekać nożem, by połączyło się z mąką. Dodać cukier, sól i jedno jako. Szybko wyrobić ciasto, owinąć w folię i schłodzić w lodówce.
Wyłożyć posmarowaną masłem formę przygotowanym ciastem, przykryć papierem do pieczenia i przysypać czymś cięższym, np. grochem. Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotować budyń wg przepisu na opakowaniu, wyłożyć na ostudzone ciasto. Truskawki umyć, usunąć szypułki i pokroić, ułożyć równo na cieście. Schłodzić w lodówce i podawać.
szybko, smacznie i prosto 😀
Boskie!
Uwielbiam tarty!
i bardzo smaczna była, polecam 🙂
Cudownie ta tarta wygląda 🙂