Przepisy, W kuchni

Zapiekanka makaronowa z kalafiorem

Wprost uwielbiam zapiekanki makaronowe – są proste i szybkie w wykonaniu, a przy tym tak niesamowicie smaczne! Ich duszą jest oczywiście sos, którego musi być na tyle dużo, żeby makaron nie był wysuszony. Do dietetycznych dań z pewnością nie możemy ich zaliczyć, ale dzięki dodatkowi warzyw możemy czuć się usprawiedliwieni. Możemy też nie dodawać żółtego sera – jeśli odpowiednio przygotujemy zapiekankę, okaże się że nie jest wcale tak niezbędny, jak się wydawało. Znakomitym zastępstwem dla pełnego tłuszczu żółtego sera będzie jego chudszy kuzyn – twaróg.
Smacznego!

 


SKŁADNIKI:

  • 1 kalafior
  • 1 cukinia
  • dowolny drobny makaron, pół paczki
  • wędzony kurczak
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • żółty ser
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

PRZYGOTOWANIE:
Kalafiora podzielić na mniejsze różyczki, umyć. Gotować kilka minut w posolonej wodzie. Ugotować makaron. Cukinię umyć, pokroić w kostkę, podsmażyć na patelni. Dodać pokrojonego wędzonego kurczaka.
Przygotować sos beszamelowy – 2 łyżki masła stopić, dodać 2 łyżki mąki i podsmażyć ciągle mieszając przez minutę. Zdjąć z ognia, dodać 2 szklanki mleka, stale mieszając. Podgrzewać do momentu zgęstnienia sosu. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
W naczyniu żaroodpornym wymieszać wszystkie składniki, zalać beszamelem i posypać startym serem. Zapiekać w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 20 minut.

2 komentarzy do “Zapiekanka makaronowa z kalafiorem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.