Przepisy, W kuchni

Rozgrzewka – gorąca czekolada z orzechówką

Ominął mnie jesienny sezon… Niestety czasami weny brak – lub odnajdujemy inspirację w innych czynnościach. By jednak nie dać się jesiennej (czy już zimowej?) chandrze, trzeba się zaopatrzyć w kalorie. Może nie tylko takie puste, chociaż muszę przyznać, że ostatnio w większości po takie sięgam. Ale okres świąteczny tuż tuż, więc wprowadzam zasadę, że do Sylwestra się nie liczy. I już.

W najbliższym czasie będzie dużo czekolady i wszelakich słodkości, a także wszystko to, co rozgrzewające (okazuje się, że poza alkoholem jest jeszcze kilka takich rzeczy). Co jest najlepsze na długie zimowe wieczory? Oczywiście gorąca czekolada. Wersja bardziej podkręcona – z dodatkiem smakowej nalewki. A jakiej? Oczywiście, że orzechowej!
Składniki:
3 kubki
 
2 tabliczki mlecznej czekolady
3 szklanki mleka
wódka o smaku orzechów włoskich
 
Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy, rozpuszczamy w nim czekoladę.
Przelewamy do kubków, 
dopełniamy nalewką – około 50 ml na kubek.

6 komentarzy do “Rozgrzewka – gorąca czekolada z orzechówką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.