Przepisy, W kuchni

Zapiekana zupa cebulowa na białym winie

Przepis jakże klasyczny i prosty, a kiedyś zaskakująco odmienił mój sposób postrzegania zup. Danie, za którym zbytnio nie przepadam nabrało innych barw! Co prawda, oczywistym jest fakt, że stanę się fanką praktycznie każdej potrawy, która w składzie ma grzanki i dużą ilość sera… Jednak ta propozycja stała się moim numerem jeden wśród zup.

Gorąca zupa o złotej barwie jest idealna na chłodny wieczór. Warto w wyobraźni przenieść się do francuskiej kawiarenki na Montmartre i rozkoszować się jej aromatem w wyjątkowych okolicznościach 🙂
Składniki:
1 kg cebuli
żółty ser
1,5 szklanki białego wina
1 litr bulionu drobiowego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
10 dag masła
niecała łyżka cukru
kilka kromek chleba lub bagietki
sól, pieprz
 
Przygotowanie:
Obieramy i kroimy cebule. Smażymy na maśle na złoty kolor. Zalewamy białym winem, odparowujemy alkohol. Wlewamy bulion, dodajemy koncentrat i cukier.
 Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu około 30 minut. 
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. 
Chleb kroimy na grzanki, pieczemy do zrumienienia w piekarniku. 
Gotową zupę przelewamy do żaroodpornych misek, posypujemy grzankami i serem. 
Wkładamy do piekarnika i zapiekamy około 10 minut.

2 komentarzy do “Zapiekana zupa cebulowa na białym winie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.